Vse bolj poudarjamo pomen branja tiskanih knjig, še posebej v obdobju otroštva in najstništva, saj se s takim branjem spodbuja jezikovni in intelektualni razvoj ter bogati domišljijo in čustveno življenje.

Prav šolska knjižnica je idealen prostor, ki lahko tudi tistega učenca, ki vanjo pride »samo na obisk, ker drugače ne bere rad«, z najrazličnejšimi motivacijskimi sredstvi počasi zvabi v čudoviti svet branja knjig. Zato smo si na šoli želeli takšne knjižnice, kjer bi ob obilici kakovostnih knjig imeli bralni kotiček, ki bi učence preko branja knjig in revij sprostil ter odpočil. Tako je nastal »bralni brlog«. Naš hišnik Darko Caf, pravi mojster, nam je iz lesa izdelal ogrodje brloga. Denarna donatorska sredstva za ureditev brloga smo dobili od ptujske notarke, ge. Petre Starkl Cafuta. Ptujsko podjetje CNC Murko pa nam je doniralo tekstilno blago, s katerim smo naš brlog pokrili in v novo preobleko oblekli bralne počivalnike.

Obema donatorjema se za donacijo zahvaljujem, prav tako se zahvaljujem vsem zaposlenim, ki so na kakršni koli način pomagali, da je naša knjižnica postala zanimiva in privlačna. Iz tedna v teden se v knjižnici zbira vedno več učencev in učenk, ki del svojega časa, prenapolnjenega z rabo mobilnikov in tablic, zamenjajo za branje in pogovor o prebranem. Prav slednja namreč razvijata poglobljeno pozornost in razmišljanje, ki ju pretirana raba e-tehnologije odvzema. 

Nina Čeh