V sredo, 7. 2., smo z učenci od 6. do 9. razreda izvedli dan proti nasilju z naslovom Če ne spregovoriš, postaneš del problema. Dan dejavnosti je temeljil na nizozemskem filmu Spijt! ali v prevodu Še žal ti bo. Z nagrado Evropske filmske akademije nagrajeni film najstnikom na zanimiv način predstavi problematiko medvrstniškega nasilja in njegovih morebitnih posledic. »Popelje nas v svet mladostnikov, ki ob soočanju z nasiljem bijejo notranje boje in se ob tem srečujejo še z drugimi izzivi odraščanja, kot so prve ljubezni, zapletenost odnosov in želja po pripadnosti.«

Zgodba je odlična iztočnica za pogovor o deležnikih nasilja ter njihovih lastnostih, na podlagi česar lahko bolje razumemo razloge za njihovo (ne)ravnanje in tako lažje učinkovito ukrepamo, ne glede na to, ali se nas nasilje dotakne neposredno ali smo udeleženi zgolj kot opazovalci. Starejši učenci so film uporabili kot izhodišče za pogovor o prijateljstvu, medsebojni pomoči, odnosu s starši in učitelji ter soočanju s stiskami; mlajši pa so v skupinah razmišljali o tem, kako bi lahko vsak od udeležencev zgodbe preprečil njen tragičen konec.

Cilj dneva dejavnosti je bil učence spodbuditi k zavedanju, da vsak od nas bije svojo bitko, pri čemer ne smemo pozabiti drug na drugega; da imamo vedno možnost pomagati; da drobna dejanja prijaznosti lahko nekomu svet spremenijo na bolje, in da je pomembno, kot pove režiser filma, da se, ko opazimo nasilje, ne skrijemo v ozadje in se zavedamo možnih posledic.

Pripravila: Elin Kamenšek Krajnc