V torek, 3. 10. 2023 je na naši šoli potekal dan dejavnosti, ki je bil namenjen spoznavanju poklicev prihodnosti. Vsaka generacija učencev se jeposvetila svojemu področju, naloga sedmošolcev je bila spoznati poklice v kovinski industriji.

Sedmošolci so se najprej seznanili s programi, ki jih ponujata Srednja strojna šola Maribor in Strojna šola Ptuj, ter tako izvedeli marsikaj o že znanih poklicih kot je avtoserviser ali avtokaroserist, ter o malo majn znanih kot so oblikovalec kovin, mehatronik, ali strojni tehnik.

Oboroženi s tem teoretičnim znanjem, so se učenci podali na srečanje s predstavnikoma podjetja TALUM Kidričevo. Aleksandra Jelušič iz Službe za odnose z javnostmi in Sergej Hribernik iz poslovne enote Servis in inženiring sta jih navdušila z mnogimi zanimivimi podatki in predvsem praktičnimi lastnimi izkušnjami. Učenci so npr. izvedeli legendo o odkritju aluminija, spoznali postopke pridobivanja aluminija ter možnosti, ki jih danes ponuja recikliranje. Spoznali so bogato paleto izdelkov tega za naše okolje izjemno pomembnega podjetja, najbolj zbrano pa so prisluhnili izkušnjam iz prakse. Iz prve roke so tako izvedeli, kaj počne orodjar, kaj je naloga strojnega tehnika in strojnega inženirja, ter morda najbolj presenetljivo, kdo in kako upravlja robote. Da ob vsem tem o pametnih viličarjih in virtualni resničnosti sploh ne govorimo.

Po vsem naučenem so tudi tiste, ki v začetku niso kazali zanimanja za kovine, zasrbeli prsti. Kdo bi si mislil, da iz vijakov, matic, s kleščami in s kančkom domišljije, lahko tudi sami ustvarijo čudovit izdelek. Ne verjamete? Pokukajte v galerijo.

Nataša Kostanjevec