V soboto, 15. 4. 2023, smo se ob polnoči učenci sedmega, osmega in devetega razreda, ki obiskujemo obvezni izbirni oziroma neobvezni predmet nemščina, odpravili na pot proti Nemčiji. Pot je bila dolga in precej utrujajoča, a po slabih devetih urah vožnje smo okoli 8.30 prispeli v Legoland, kjer smo preživeli precejšen del prvega dneva naše ekskurzije. Tam smo si lahko ogledali do natančnosti izpopolnjene rekonstrukcije večjih mest, ki so bile sestavljene iz majhnih lego kock. Obiskali smo lahko tudi različne atrakcije, ki so v sklopu Legolanda, na primer različne vlakce smrti, ogledali smo si izdelavo lego kocke … Kasneje smo obiskali tudi Ulm, kjer smo si ogledali staro mestno jedro in znamenito ulmsko katedralo. Po napornem dnevu smo si prislužili več kot potreben spanec.

Zjutraj smo si ogledali nekdanje koncentracijsko taborišče Dachau, kjer so nam predstavili grozote, ki so se tam dogajale dolgih dvanajst let, saj je bilo taborišče sprva Hitlerjev zapor za njegove politične nasprotnike. Opoldan smo obiskali nogometni stadion, imenovan Allianz arena, ki lahko sprejme kar 75.000 obiskovalcev. Po vodenem ogledu stadiona smo se odpeljali v središče mesta München, kjer smo si ogledali trg, imenovan Marienplatz, ki nas je očaral s svojo mogočnostjo. V svojem prostem času smo lahko raziskali okolico znamenitega trga in se okoli četrte ure podali nazaj v Slovenijo.

Na izletu nam je bilo najbolj všeč, da smo se lahko sporazumevali z naravnimi govorci in da smo dobili možnost odkrivanja kulture jezika, ki se ga učimo. Znanje, ki smo ga pridobili pri pouku nemščine, smo lahko praktično uporabljali, pridobili smo tudi marsikatero življenjsko izkušnjo, predvsem pa smo se bolje spoznali in se povezali z vrstniki.

Katrina Rozman, 9. a