Otroci se posebej veselimo trenutkov, ko se lahko gibamo, sproščamo in raziskujemo v naravi. Tako letošnji drugošolci matične šole, ki obiskujemo oddelek podaljšanega bivanja, sodelujemo v Unescovem projektu, imenovanem Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči.

Naš vsakdan v podaljšanem bivanju pogosto preživljamo s sproščanjem, gibanjem in raziskovanjem v naravnem okolju, ki nam ga ponuja okolica šole. Če nam vremenske razmere in druge spremljajoče situacije dopuščajo, se enkrat tedensko podamo v gozd. Predstavlja nam našo naravno igralnico, kjer se sproščamo, nadihamo svežega zraka, razgibamo, »napolnimo baterije« in uživamo ob druženju in igri s sovrstniki, naša domišljija pa ob pestrosti naravnih materialov, ki jih je gozd prepoln, nima meja. Hkrati je gozd naša naravna učilnica, saj ga lahko neposredno občutimo, raziskujemo in spoznavamo z vsemi našimi čuti. Z obiski gozda občudujemo, raziskujemo in spoznavamo drevesa, njihove liste in plodove, rastline v gozdni podrasti ter gozdne živali, opazujemo pa tudi spremembe v gozdu skozi letne čase. Gozdna doživetja in ugotovitve prenašamo tudi v dejavnosti in ustvarjanje podaljšanega bivanja, v našo šolsko učilnico.

KRATKI ZAPISI VTISOV UČENCEV O PREŽIVETEM ČASU V GOZDU:

Najprej smo tekali dol po hribu. Potem sem v gozdu delal obzidje. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo z Lukom in Aleksom gradili hišico. (Maš)

V gozdu smo s puncami kuhale juho. V gozdu smo se igrali s štori. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo iskali kostanje. (Evelin)

V gozdu sem gradila hišo in nabirala liste. Naredile smo kuhinjo. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem nabirala kostanje. (Stella)

Všeč mi je, da se z Aleksom in Mašem skrivamo za drevesi. Našli smo tudi »gumo« in vedro, ki je naše »stranišče«. Najbolj pa mi je všeč, da smo zgradili hišo iz palic. (Luka)

Rad delam hiško, oblike iz palic in raziskujem. Najraje delam »težke« stvari in ustvarjam s palicami. (Mihajl)

Všeč mi je, ko se s prijatelji igramo z vejami in delamo hišo. Najbolj mi je všeč, ko se igram jurski svet. (Gaj Julij)

V gozdu gradim hišico in s sošolci nosim deblo. Všeč mi je, ko smo v gozdu. (Gal)

V gozdu s prijatelji gradimo hiško. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo našli vedro in »gumo«, ki smo ju uporabili za straniščno školjko. (Aleks)

V gozdu gradimo hišo iz palic, pomagajo Aleks, Luka, Maš in Vid. Zelo rad se igram s prijatelji, ko gradimo bazo iz lesa. (Matic)

V gozdu s sošolci postavljamo hiško. Najboljše mi je, ko pred igro sedimo na štorih in se pogovarjamo o tem, kaj bomo počeli. (Thian)

V gozdu se igram z Mašem, Alexom, Aleksom D., Filipom in z Lukom. Gradimo hišo iz vej in štorov ter obdelujemo vrt. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo nosili 5-metrsko deblo. (Vid)

Všeč mi je, da delamo hiško in nosimo drva ter da smo si naredili »stranišče« iz »gume« in vedra, ki smo ju našli v luknji. Skrivali smo se za drevesa, našli smo obešalnik za bunde in odkrili še »boljšo« hišo. Najboljše je bilo, da smo se igrali. (Tim)

V gozdu mi je všeč, da se igram z Evelin in Evo, tako da smo z vejami naredile pekarno. Najbolj mi je všeč, da sem s prijatelji. (Špela)

V gozdu sem s Stello igrala na gozdna glasbila. Najbolj všeč mi je, ko s Stello ustvarjava glasbila. (Iza)

V gozdu sem gradil hišo. Najraje obdelujem vrt, kjer sadim podlesne vetrnice. Pri tem mi pomaga Filip. (Alex)

Z Vaneso in Tajo smo se igrale Indijanke. Najbolj mi je bilo všeč, ko sva z Vaneso metale liste v zrak. (Klara)

V gozdu se rada igram s Špelo in z Evelin, z listi in z metuljčki. Najbolj uživam v zvoku ptičkov. (Eva Š.)

V gozdu radi z mojimi šestimi prijatelji, to so Maš, Luka, Vid, Matic, Aleks in Alex, nosimo 5-metrsko deblo. Najbolj všeč mi je, ko se s prijatelji igramo vohune. (Filip)

V gozdu se igram trgovino z Izo. Najbolj všeč mi je, da pojejo ptički. (Eva T.)

V gozdu se igram v hišici, iz snega sem narisal mačko in psa. Najboljše mi je nabirati želod, žir in kostanj. (Mai)

V gozdu imam rada, ko se igram z Vaneso in ko gradiva hišo. Najboljše mi je, ko končava in se igrava v hiški. (Taja)

V gozdu smo nesli dolgo deblo. Nabrali smo majhne vejice, iz katerih smo naredili vrt. Najboljše mi je bilo, da smo se igrali žaganje drv. (Jan Č.)

V gozdu gradimo hiško in se v njej igramo. Najboljše mi je takrat, ko gradimo hiško. (Jan M.)

Ko smo v gozdu, se igramo v hišici in »sekamo« veje. Najbolj všeč mi je, ko delamo hišico. (Tijan)

V gozdu gradimo hišico. Všeč mi je, ko s Tajo in Klaro gradimo hišico. (Vanesa)

 Pripravila: Jolanda Zelenko Arnuš