1. 10. 2021 smo se predstavnice osnovne šole Destrnik-Trnovska vas odzvale prijaznemu povabilu organizatorja vsakoletne Male Groharjeve kolonije, ki je potekala v Škofji Loki. Našo šolo so zastopale tri likovno perspektivne učenke, in sicer učenki 9. razreda Mari Kramberger, Lucija Cajnko in Katja Kos. Učenke so na celodnevnem dogodku ustvarjale še ob učencih in učenkah približno 40-ih slovenskih osnovnih šol.

Sončen in topel dan je bil izjemen pogoj za iskanje motivov v enem izmed treh najstarejših slovenskih mest – Škofji Loki, ki je bila odličen vir ustvarjalnega navdiha. Mestece namreč v sebi skriva obilo motivov – od drobnih zanimivih detajlov do delov mesta kot celote – ki privlačijo človeško oko, še posebej oko likovnega ustvarjalca.

Učenke so skozi celodnevno ustvarjanje pokazale veliko mero likovne senzibilnosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti, delavnosti in vedoželjnosti. Vsaka je ustvarjala svoje likovno delo v lastni priljubljeni likovni tehniki. Kljub podobnim likovnim motivom so nastala dela naših treh učenk v povsem individualnih slogih, saj je vsaka sledila svojemu osebnemu doživljanju izbranega likovnega motiva in pri interpretaciji le-tega ustrezno upoštevala likovne zakonitosti lastnega pristopa k ustvarjanju.

Ker je Mala Groharjeva kolonija tekmovalne narave, držimo pesti, da se vsaj eno izmed likovnih del naših učenk znajde med najboljšimi desetimi (nagrajenimi) deli za leto 2021, kar bomo izvedeli šele na prihodnji likovni koloniji v letu 2022.

Janja Perko, mentorica