V petek, 8. 10. 2021, so nas v okviru dejavnosti Tedna otroka obiskali policisti Policijske postaje Ptuj in policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor. Le-teh smo se še posebej razveselili, saj so s seboj pripeljali dva policijska konja, Čilija in Čikaga. Policista sta nam povedala, da policisti konjeniki opravljajo vse policijske naloge. Največkrat sodelujejo pri intervencijah ob množičnih kršitvah javnega reda, kot so npr. nogometne tekme ali pa pomagajo pri varovanju večjih javnih zbiranj, ko pride do množične kršitve javnega reda in miru.

Policista sta nam pokazala vso zaščitno opremo, ki jo pri izvajanju nalog potrebujejo konji in policisti. Opremo smo smeli celo pomeriti. Ugotovili smo, da so jopiči, čelade ter vsa dodatna oprema, ki jih morajo policisti nositi, zelo težka. Nato nam je policist s Čilijem pokazal ježo in povedal, kako policist konjenik vsakodnevno skrbi za konja. Konja smo lahko pobožali in en učenec ga je lahko tudi jahal.

Nato so nam policisti Policijske postaje Ptuj predstavili poklic policist – predstavili so izobraževanje ter dela in naloge policistov. Razkazali so nam intervencijsko vozilo ter nam predstavili opremo, ki jo uporabljajo pri delu – tudi to, kako s »stingerjem« prisilno ustaviti avtomobil.

Preživeli smo zelo zanimivo popoldne, o opremi, delu in nalogah, ki jih opravljajo policisti, smo izvedeli marsikaj novega.

Nina Čeh