V petek, 10. januarja 2020, smo si z nadarjenimi in vedoželjnimi učenci ogledali angleški muzikal “Figarova svatba” v izvedbi English Student Theatre, II. Gimnazije Maribor.

Muzikal Figarova svatba je glasbena predelava nekoč najbolj znane komedije v svetovni literaturi »Ta veseli dan« ali »Figarova svatba« francoskega avtorja Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa. Izvirnik (1784) ima za slovenski prostor velik pomen, saj je Anton Tomaž Linhart prav po njem priredil prvo slovensko komedijo »Ta vesli dan ali Matiček se ženi« (1790). 

Zgodba je postavljena v drugo polovico 18. stoletja, in sicer na dvorec grofa Almavive v nekdanji Andaluziji. Grof Almaviva brivcu Figaru ponudi službo na dvoru, kjer le-ta spozna Suzano, spletično grofice Rozine. Vanjo se zaljubi, zato se želi z njo poročiti. Vmeša se grof, ki želi zapeljati Suzano, ta pa ga, s pomočjo grofice, želi naučiti nekaj lekcij iz zvestobe. Figarovo spletkarjenje iz preteklosti ga pripelje na sodišče, kjer odločajo o njegovi pogodbi z dvorno oskrbnico Marcellino. Zgodba se v trenutku spreobrne, ko Figaro ugotovi, da je Marcellina njegova mama. Figaro in Suzana se končno poročita, svatba pa doseže vrhunec z Amadeusom Wolfgangom Mozartom.

Muzikal, ki ga odlikujeta odlična igra in petje, je prepleten z modernimi pop in rock skladbami iz konca preteklega stoletja (Magnifico, Sonny&Cher, Queen, Madonna, Bob Marley idr.). 

Ustvarjalci celovečernega, dve uri in pol trajajočega muzikala-komedije zmešnjav, predvsem pa igralci so nas s svojo profesionalnostjo popolnoma navdušili, lahko rečemo očarali. Zato ni čudno, da že leta gostujejo tudi v Cankarjevem domu.

Po končani predstavi smo z igralci izmenjali nekaj besed, jih pohvalili in naredili nekaj skupnih fotografij za spomin. Navdušenje, ki nas je prevevalo na poti proti domu, je marsikomu izmed nas privabilo nasmeh zadovoljstva na obraz.

zapisale devetošolke z mentorico Katjo Gajzer